Array
 

Günün Dusturu

**GÜNÜN AYETİ** 

“O, günahı bağışlayan, tevbeyi kabul eden, azabı çetin, lütuf sahibi Allah'tandır ki. O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur, dönüş ancak O'nadır.” (Mü’min, 3)

 
İYİ   BAL   DONAR  MI ?   GERÇEK  BALI NASIL  ANLARIZ

         Gerçek bal  bozulmaz. Kristalleşir.bizim anlayacagımız dille donar mı? Evet
donar(kristalleşir,ona donma denmez.).Yaygın kanının aksine,gerçek bal bazen
kristalleşir.Bu bozulduğu anlamına gelmez.kıristalleştiği haliylede tüketilebilinir.besin
degerini kaybetmez.Balı önceki haline getirmek mümkündür.45 c derece den daha az ısıda 
ısıtarak,balın çözülmesi için yeterlidir.Sahte bal ise ,  doğanın  özlerini içermediği
için , uzun süre donma (kristalleşme) ye bilir. Balın kristalize olması "donması"
anlamına gelmez. bu ikisi bir birinden farklı süreçlerdir. Ballar içerisindeki şeker
türüne göre kristalize olurlar. Örnek verirsek Çam balı hemen hemen kristalize  olmaz.

     Okuyucularıma ilginç gelecek olan bir bilgi de, maalesef toz şekerden yapılan sahte
ballar da çam balı gibi uzun süre kristalize olmaz. Oysa doğadan elde edilen hakiki
balların çoğunluğu kristalize olur. Açiçeği balı ve pamuk balı da çok kısa zamanda
kristalize olur. Yayla ballarının çoğunluğu da kristalize olur, ancak bu işlem genellikle
ayçiçeği balı kadarhızlıdeğildir.

    Ayçiçeği balı ve pamuk balı çok çabuk kristalize olduğu için, bu ballar hasat edilir
edilmez peteklerinden özel işlemlerle süzülerek çıkarılır. Bu ballar ısıtmaya uygun ve
sağlıklı metal kaplarda belli sıcaklıklarda saklanır. Bu ballar kristalize olduğunda bir
sıcak su banyosunda ısıtılarak yeniden akışkan hale getirilir. Bu şekilde besin
değerinden hiçbirşey kaybetmez.

       Bal buzdolabinda saklanmaz. İçerisinde su bulunduğuna göre donma noktasının
değişiklik göstereceğini de göz önüne alarak her balın donabileceğini söylemek yanlış
olmaz. Ancak, buzdolabımızın sadece +4 dereceye kadar soğuttuğunu ve bunun bazı balların
(içerisindeki su oranına göre) donmasına yetebileceğini söyleyebiliriz.
       Aslinda mantiken düsünürsek biliyorsunuz insan yapimi recellerde seker ile
yapiliyor ve hic sekerlenmiyorlar, aynen sahte ballarda yillarca bekleseler bile
sekerlenmiyorlar.
       Bu bal konusu gündeme gelince hocamin dedikleri aklima geldi ve bu konuda biraz
arastirma yaptim ve hocamin verdigi püf noktasinin gercek oldugunu bir kez daha gördüm.
Arastirmalarim sonrasi önemli buldugum noktalari sizler icin derledim...
      BAL ALIRKEN: "Öncelikle markalı ürünler tercihedilmeli, raflarda kristalleşmiş
ballar onun yüzde yüz bal olduğunu gösterir. Ben bir tüketici olsam marka tercihim yoksa
böyle bir ürünü alırım. İkincisi renkte çok önemli. çok açık renk Türkiye piyasasında
bulunmamakta, daha çok kızıla yakın hepimizin hayrınlıkla baktığı tatlı bir rengi var ve
bu fiziksel bal rengidir. Rengin acığı da koyusuda hilelerden bir tanesi."
         "KATKISIZBALŞEKERLENİR"
Katkısız bal zamanla kristalleşir. "Eğer, bir bal buzdolabına girmesine ve uzun süre
kalmasına rağmen kristalleşmiyorsa ondan korkun".Kristalleşme balın, bir tür kendini
korumaaltınaalmasıdemektir.
          "Doğal ballar belli bir süre sonra, onun açılamını yaparsak nektar dediğimiz
meyva şekerinin içinde glikoz, su ve çeşitli elementler var. Meyva şekeri balın nektar
dediğimiz tatalı kısmana geldiğimiz de bunların hepsi bir bütün halinde geliyor.


Bunlar beli bir olgunluğa geldiğinde çökme dediğimiz yani kristalleşme yani glikozun
doymuş halini gösteriyor. Bunların birbirinden ayrılmasıyla çökme oluyor. Bu aslında
balın kendini koruma altına alması demektir. Müdahale edilmiş ballar zaten donmaz. Hileli
ballar en başta şeker, glikoz şerbetiyle yapılır. bunlarda zaten 3 - 5 yıl içinde
kristalleşme olmaz, dolayısıyla hileli ballar raf ömrü uzun olan ballardan çekinmek
lazım."

Sahte balı nasıl anlarız işte size bazı  püf noktalar:

      1-Buzdolabına konulan hakiki bal krem ya da tereyağı kıvamına gelir’.  Bir süre
buzdolabında bekletilen balın sahte olup olmadığının bu şekilde anlaya biliriz.
      2- Hiçbir katkı maddesi içermeyen, tamamen polenlerden üretilen balın maliyeti
yüksek olur.tabiiki fiyatıda.
     3- BUZDOLABINDA ŞEKERLENİYORSA GERÇEKTİR''Balın hakiki olup olmadığını anlamak için
içine kurşun kalem batırmaktan, akıtmaya kadar pek çok yöntem kullanıldığını, ancak
bunların hiçbirinin gerçek balı ayırt etmede yeterli olmaz.  bir balın hakiki mi sahte mi
olup olmadığının balı bir süre dolapta bekleterek anlaşılabilinir.Buzdolabında yaklaşık
bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu
gösterdiğini, ''aslında bal buzdolabına konulmaz, güneş  almayan bir yerde oda
sıcaklığında saklanması gerekir. Balın gerçek olup olmadığını anlamak için buzdolabına
konulabilir. Buzdolabına konulan balda renk değişimi olabilir'' .
     4- Bugün balda her türlü sahtekarlık yapılıyor. İnsanlarımızın sağlığı ile
oynanıyor. ‘Balda şeker var’ deniliyor bazen. Keşke şeker olsa ama merdiven altı
üreticiler genetiğiyle oynanmış mısırın sapından üretikleri şekerle bal yapıyorlar. Toz
şeker kullanmıyorlar. Vatandaşlarımız bilinçli olmak zorunda. Sahte bal almaktansa
sağlıklarını korumak için reçel alsınlar daha iyi.”
     5-  Su dolu bir havuza uzun bir çıtayı suyun içine soktuğunuzda çıtanın su altında
kalan bölümü tam su yüzeyinden aşağıda kalan bölümü eğik görünür. Tam doğru uzantılı
şekilde görünmez. İşte sizde saydam kaptaki bir bala çay kaşığı koyduğunuzda sahte
olmayan NEKTAR (BALÖZÜ) BALLARINDA kaşık SOLA KIRIK görülür. Sahte ve Salgı (ÇAM BALI)
balında SAĞA KIRIK görülür. Bu da deneyim isteyen bir konudur
     6-; NEKTAR BALI “polarize” ışığı sola, sakaroz (çayşekeri) ve salgı balı (ÇAM
BALI-BUSRA-BASRA gibi adlar alan baldır.Böceklerin salgılarıkları salgıların arılar
tarafından toplanarak elde ettikleri baldır) bu ballarda polarize ışığı sağa döndürür.
     7- Halk arasında yukarda bahsedilen SABİT KALEM en çok kullanılan yöntem olmasına
karşılık hiçbiri gerçek sonucu vermez. Balın bir özelliğide NEM KAPMA özelliğidir. Eğer
balın herhangi bir sebepten dolayı ağzı açık veya dış teması varsa bulunduğu yerdeki nemi
kaparak içindeki su oranı yükselir. Bu da balın KATİTESİ ni düşürür. Kaliteli balda % 18
ve daha az oranında su ihtiva etmelidir. Gerçek bal da bazı sebeplerden dolayı su oranı
yüksek olabilir bu durumda SABİT KALEM yöntemi içindeki su oranından dolayı yanıltır. Ama
bu balın SAHTE değil, KALİTESİZ olduğunun bir kanıtı olabilir.
      8-Sahte balı gerçek baldan ayırmanın zorluğu, Arı sahte bal kaynakları önce BAL
MİDESİ denen kursağına alarak fizyolojik ve kimyasal değişikliğe uğratarak su oranı
yüksek bal elde eder. Kursağından boşaltma ve depolama esnasında da suyunu uçurur ve bal
oluşur. Bu nedenle çok iyi bir tat ve damak uzmanı olmayan kişi ne bunu tadından nede
diğer yöntemlerle bu sahtedir bu gerçek baldır diyemez.
  Bunun için örnek numuneler alınarak laboratuarlarda analiz yapılması en uygunu ve tek
çözümdür.
     9-  Piyasaya sürülen sahte ballar yüzünden arıcılığa emek veren insanların mağdur
ediliyorlar.  “merdiven altı üretim emeğimizi boşa çıkarıyor. Şimdi arıcı arkadaşlarımız
yüksek rakımlı, floranın zengin olduğu yerlere çıkarak üç ay boyunca hakiki bal üretmek
için zor doğa şartlarına katlanacaklar, ancak sahte ballar bizim bu emeğimizin
karşılığını almamazınönünegeçiliyor.”

10-Kesik kesik akan bal sahtedir.Çicek balı hızlı, Çam balı daha yavaş akar.

      Sevgili dostlar en iyi  bal  güvendiğiniz yer ve kişiden alınan
baldır.Güvenmediğiniz ve tanımadıgınız kişilerin  ballarını almayın.
        Saygılar.bal alacak kişilere umarım yararlı  olmuşumdur.Cenabı Allah  agız
tadıyla yemek  nasib etsin.
           SELAM  VE DUALARIMLA.
                                                                                         
   M.ALİ  IŞIK
                                                                           KERVAN  KÖYÜ 
 

Resimler

0281.JPG

KUR-ANI KERİM

EZAN SAATLERİ